Jídlo a pití v pravěku a ve středověku

Od vzniku pračlověka uplynulo několik milionů let, od vzniku zemědělství asi deset tisíc let. Velmi dlouhé období sběračství a lovu na jedné straně a období záměrné výroby potravin na straně druhé mají svá specifika a rozdílné druhy a množství pramenů. Specializace na archeologii a historii sama o sobě není dostačující, autorka pracovala také s materiálem paleobotanických, osteologickým, ale i etnografickým, přičemž i v tomto směru byla v pracovním styku s předními světovými odborníky. Tato kniha je už její čtvrtou o dějinách výživy a dovršuje cyklus poznání výživy a vaření od počátku lidstva do období národního obrození. Je věnována období nejdelšímu a na odbornost a rozsah speciálních znalostí nejnáročnějšímu.
Skutečnost, že naši předkové nebyli striktními vegetariány, ani výhradními konzumenty masa, nikoho asi neudiví.
Pro mnohé však bude dozajista překvapením, co všechno může člověk sníst - a co také dříve jedl:
žemle naplněné květy hvozdíku, chrpu zavařenou v cukru, bobří ocas s kořeněnou omáčkou, medvědí "paznehty" s mandlemi či vařenou veverku s několika druhy omáčky.
Příloha - vybrané recepty
Použitá literatura
Malé dějiny mlynářství
Kuchyně a její vybavení
Půsty a odříkání
Neúroda a hladomor
Jídlo všedního dne
Hostiny a stolování
Koření a pochutiny
Omastíme si?
Někdo to rád sladké
Houby
Kytky v kuchyni
Ovoce a ovocnářství
Zelenina v jídelníčku i ve zdravovědě
Hrách a jiné luštěniny
Pití je vždycky důležité
Naši předkové nebyli vegetariáni
Jídla z obilí a jejich historie
Počátky pěstování obilí
Jak se jedlo ve starší době kamenné
Sdílet na Twitteru
Sdílet na Facebooku