Cesty mezi světy - internetové knihkupectví

Cesty mezi světy

Pozoruhodné knihy - internetové knihkupectví

Přihlášení

Registrace


Rose of Bulgaria tekuté přírodní růžové mýdlo 300ml

Rose of Bulgaria tekuté přírodní růžové mýdlo 300ml


Rose of Bulgaria tekuté přírodní růžové mýdlo 300ml


Historie růžové kosmetiky

Záznamy říkají, že pěstování růží pro účely louhování jejich lupenů v olivovém oleji na to, aby se z nich dal získat růžový olej, se začalo již v 1. století našeho letopočtu.

Pěstování růží bylo výsadou Persie. Až kolem 7. století se začalo s destilací, tedy s výrobou růžové vody. Tak to šlo několik století, až do pádu Byzance v 14. století. Turci přenesli pěstování růží do oblasti Turecka a Bulharska. Peršané si růžovou vodu velmi cenili a používali ji na léčbu, ale i v kulinářství. Obliba vody se do Evropy dostala poměrně pozdě, koncem 1. poloviny 19. století. V muslimských zemích se používá k obřadům dodnes, zejména ve spojitosti s očisťovacími praktikami.

Využití

Růžová voda se používá v kosmetickém průmyslu při výrobě pleťových vod a pro výrobu parfémů, také v medicíně, léčitelství a na vaření, zejména při výrobě orientálních cukrovinek, jako jsou halva, Gulab Jamun (smažené kuličky, chutí podobné našim šišky, máčené v sirupu z cukru, vody s přidáním růžové vody), už i u nás známé baklavy nebo rýžového dezertu. V medicíně se používá hlavně pro antibakteriální a antiseptické účinky, k čištění pleti, léčbu akné.
Má pozitivní vliv na psychickou pohodu, působí antidepresivně a uklidňuje. Také se používá k léčení nemocí srdce, stresu a nervového vypětí. Je výjimečná tím, že neobsahuje alkohol a výborně hydratuje pleť.

Výroba

Růžová voda se kdysi vyráběla destilací v měděné nádobě, v Bulharsku zvané dulpan, nad ohněm. Nahoře k ní byla připevněna měděná trubka směřující dolů, aby zachytila v ní srážející se páru do sběrné nádoby. V Íránu se chladila jen sběrná nádoba, v Bulharsku se chladila kondenzační trubka. Bulharská růžová voda tak dosahovala vyšší kvalitu. V Ománu se navzdory velkému poptávky po růžové vodě zachovala právě tato tradiční výroba. Do nádoby, která měla při dně šířku asi 80 cm a při vrchu asi 20 cm, bylo přemístěno 12 kg růžových lupenů posbíraných mezi 5. a 11. hodinou ranní a zalily se asi 40 litry vody. Nad ohněm se nádoba postupně zahřívala až do varu, odtud se odpařena a zkondenzovaná voda dostávala do sběrné nádoby. Tak se do sběrné nádoby dostalo i trochu růžové silice - Attar. Silice byla velmi vzácná a používala se do parfémů. Když po ní nastala velká poptávka, napadlo někomu vydestilovat vzniklou vodu ještě jednou, a tak se získal kvalitní růžový olej získaný stoprocentní destilací, takzvané bulharské růžové Otto. Při druhé destilaci se totiž do Attar dostali i ostatní složky, které byly dříve rozpuštěné v růžové vodě z první destilace.

Sdílet na Twitteru Sdílet na Facebooku
Zpět

Registrace
Doprava a platba
Obchodní podmínky
Ochrana osobních údajů
Zásady cookie
Newsletter

Zaregistrujte k odběru Newsletteru

Zasílejte mi prosím newsletter

Cesty mezi světy

email: info@pknihy.cz

tomindo © 2012-2023, systém TomShop 2.5 | www.pknihy.cz | www.pozoruhodneknihy.cz | www.pozoruhodnedarky.cz | www.vilandule.cz