Cesty mezi světy - internetové knihkupectví

Cesty mezi světy

Pozoruhodné knihy - internetové knihkupectví

Přihlášení

Registrace


Sladký polibek (ústní voda nejlepší na trhu)

Sladký polibek (ústní voda nejlepší na trhu)

Takže komu vlastně opravdu jdou k duhu všechny ty obstrukce? Jde úřadům o zdraví lidí, nebo jsou zde pod rouškou "zdraví" opět jednou hájeny "nezastupitelné zájmy" výrobců a zpracovatelů bílého jedu a umělých sladidel, ohrožovaných vysokou oblíbeností stevie v západní Evropě?
Škoda, že úřady stejně tvrdě a nekompromisně nezasahují v případě rafinovaného bílého průmyslového cukru, o jehož nebezpečnosti byly vydány stovky studií a desítky knih, a který se přesto nadále masivně používá k slazení všech možných nápojů a pokrmů…
To vedlo k masivnímu stahování tohoto sladila z německého trhu. I švýcarské úřady (i když Švýcarsko není zemí EU) okamžitě reagovaly a zastavily prodej tohoto sladidla.
I když tato rostlina je ve své domovině používána od nepaměti a např. v Japonsku představuje obchod s tímto sladidlem velkou část trhu, bylo jeho úspěšné tažení Ecropou také zastaveno Evropskou komisí (2000/198/EG). Zákaz byl odůvodněn neexistencí dostatečného množství studií o jeho zdravotní neškodnosti, s odvoláním na novelu zákona o potravinách.
"Bude to v tom, že někdo nechce, aby se stevia dostala na trh a přesvědčil FDA, aby tomu zabránila. Přestože ji později zákon z roku 1994 donutil povolit steviu jako potravinový doplněk, nadále bazíruje na tom, že je ilegální jako potravina či složka potravin. Jenže tvrzení, že něco, co je opatřeno nálepkou ´doplněk´ je bezpečné, ale už není, když se to prodává samostatně nebo jako součást potraviny, zní přinejmenším hloupě. Porušuje se tím nepsané pravidlo, které zavedl bývalý komisař FDA, zapřísahající své úředníky aby agenturu neztrapňovali postupy, očividně odporujícími zdravému rozumu. Toto pravidlo si prý vyžádal proces, vedený před lety kvůli ženšenovými kapslím. Soudce tehdy konstatoval, že postoj agentury tvrdící, že ženšen je bezpečný jako čaj, zato ale nebezpečný v kapslích, je absurdní. Nyní tatáž agentura prakticky tvrdí, že stevia v tabletce je bezpečná, ne však v čaji, pokud tento čaj není označen jako potravinový doplněk. Člověk prostě nemá slov…"
Stevie se však nesmí prodávat jako potravina nového tisíciletí, aby tak vytlačila z regálů stávající nekalorická i ostatní sladidla včetně třtinového cukru z důvodu ekonomických:
Američtí indiáni používali lístky stévie nejen k oslazení nápojů a pokrmů, ale znali i jejich léčebné účinky. Mnohem později vědci zjistili, že tato sledovaná populace z kmene indiánů Guarani téměř netrpí kazivostí zubů, takže mohli potvrdit, že stévie dokáže zničit celou řadu nebezpečných bakterií ústní mikroflóry. Při žvýkání i toho nejmenšího lístku vydrží sladká chuť v ústech velice dlouho a člověk pak nemá touhu po jiných energeticky vydatnějších pokrmech a nemá pocit hladu. Což je opět velká výhoda pro lidi, kteří chtějí shodit nějaké to kilo dolů.
Na mnoha místech se stévie pěstuje právě kvůli svým velice sladkým lístkům, které sladkostí mnohonásobně předčí řepný či třtinový cukr. Navíc steviosid, tedy ono přírodní sladidlo extrahované ze stévie, vykazuje nulovou energetickou hodnotu. Chutí se neliší od řepného cukru, ale ti, kteří toto sladidlo používají, nemusejí hlídat svoji tělesnou hmotnost. Mnozí lidé s nadváhou naopak sladí výhradně tímto sladidlem, protože tak ukojí svou chuť po sladkostech a na vysokokalorické pamlsky oslazené cukrem nemají chuť.
V našich poměrech na zimu usychá a rostlina přezimuje v kořenech se zemitým balem. Zahradníci ji nabízejí už jako hrnkované sazenice. Našla své uplatnění v zahradách, kde jí vyhovuje příjemné polostinné zákoutí, ale také se z ní můžeme těšit i když ji budeme mít v květináči doma.
Využití půdy při pěstování stévie je asi dvacetinásobné ve srovnání s cukrovou řepou nebo cukrovou třtinou. Pěstování stévie a produkce steviosidu přináší nemalý národohospodářský efekt, neboť na jednom hektaru porostu stévie - výnos 2 t sušiny, výtěžnost steviosidu 6% - může nahradit minimálně 10 ha porostu cukrové řepy - výnos 30 t.ha-1 s výtěžností cukru 12 % - při již zmíněné úrovni sladivosti steviosidu a cukru, a za podmínek, kde bylo uvažováno reálné minimum u pěstované stévie a optimum u cukrové řepy.
Je propracována technologie pěstování v jednoletém i ve víceletém cyklu a technologie vegetativního množení pomocí zelených řízků, řízků kořenů, odnoží a dalších vegetativních částí rostlin včetně metody in vitro.
Stevia rebaudiana Bertoni náleží k čeledi hvězdnicovité - Asteraceae. Dorůstá výšky až půl metru. Její drobné sytě zelené lístečky jsou vstřícné, kopinaté. Jemné úbory bílých květů vytvářejí koncové okolíky. Už na první pohled se jedná o zajímavou rostlinu. Stévie byla původně jednoletou rostlinou, ale různými šlechtitelskými postupy se zařadila mezi víceleté.
Dobře se jí daří v nadmořské výšce od 200 do 600 m, mnohdy roste i na velmi vlhké, ba bahnité půdě, ale úspěšně se začala pěstovat i v hornatějších oblastech. Od dob, kdy se začala pěstovat v Evropě, si zvykla na odlišné podmínky a úspěšně se adaptovala.
Z jihoamerického kontinentu, z oblastí kolem řeky Paraná, která protéká územím Brazílie i Paraguaye, byla importována do asijských zemí, kde se především jejímu výzkumu a uvedení na trh věnovali Japonci, Číňané, Indové a Korejci. Později si také našla své místo i v Evropě - v Německu, Bulharsku, Rusku a na Slovensku (Urbanovo) a v mnoha dalších zemích - USA, Thajsko, Vietnam a Filipíny.
Svými účinky na lidský organizmus se stévie zařadila mezi pomocná alternativní přírodní léčiva.
Steviosid se v mnoha zemích na světě používá ke slazení potravin, nápojů, v cukrářství, konzervárenském průmyslu, při výrobě zubních past a žvýkaček.
rebaudiosid A, jenž je sladší než steviosid 1,3 - 1,5x, rebaudiosid C, D, E, dulkosid B a steviolbiosid.
Kromě samotného steviosidu jsou v rostlině obsaženy ještě tyto:
Vydejme se tedy po stopách jedné ze skutečně nejsladších rostlin, kterou ze svého štědrého stolu člověku příroda nabízí. Stevia je právem označována za mimořádný zdroj necukerného sladidla. Komplex sladivých látek obsažený téměř v celé rostlině mimo kořenů, zejména v listech je tvořen několika diterpenickými glykosidy nazývanými souhrnně steviosid.
Kdyby se nejednalo o mimořádné vnímání pocitu sladkosti v ústech, který po sobě zanechává při požití jen malý kousek lístku stévie, asi by o této sladké trávě v našich končinách věděli pouze zahrádkáři a pěstitelé zajímavých cizokrajných rostlin. Některá zahradnictví nabízejí stévii ve svém sortimentu a uvádějí její charakteristiku a způsob pěstování.
Ve své původní domovině, kterou jsou Paraguay, Brazílie a Amanbayská hornatina, jí domorodci přisuzovali léčivé účinky, a to už v době, kdy Španělé, Portugalci a jiní dobyvatelé ještě zdaleka nevstoupili na jejich území. Ostatně ti tam jeli hledat úplně jiné poklady. Vysloužila si tedy označení "léčivá bylina".
Její léčivé použití zahrnuje regulaci glykémie, zabraňuje vysokému tlaku, léčí kožní problémy a předchází zubnímu kazu. Další studie ukázaly, že je to přirozený antibakteriální a protivirový prostředek. Stevia je výborná věc! Navíc je nekalorická a neobsahuje uhlohydráty. Je bezvadným sladidlem pro diabetiky, lidi s nadváhou a pro každého, kdo má zájmem udržovat své zdraví.
Snižuje touhu po tabáku a alkoholických nápojích.
Napomáhá buněčnému metabolizmu, zhutňuje svalstvo, zvyšuje energetické hladiny a mentální aktivitu.
Je účinně aplikovatelná na akné, dermatitis, ekzém, atd.
Podporuje dobré trávení, odtučňuje a pomáhá udržovat váhu.
Reguluje baktérie v ústní dutině; likviduje zubní kaz…
Je vynikající na zranění - urychluje hojení a nezůstává jizva.
Pomáhá udržovat v rovnováze cukr v krvi a játrech, podporuje pankreas a léčí diabetes 2…
Je 200 až 300-krát sladší než cukr a nízkokalorická, čili blahodárná pro hypoglykemiky.
Ale nestala se tolik bádanou, pěstovanou, šlechtěnou a diskutovanou rostlinou jen pouze kvůli tomuto svému zajímavému účinku na chuťové buňky člověka.
Čtyři výstižná česká pojmenování pro rostlinu charakterizují svým domácím označením její významnou vlastnost. Tou je bezesporu výjimečná sladkost, která ji rázem zařadila mezi přední přírodní sladidla.
Nejsladší bylinou na světě se nesmí sladit .
(Stévie sladká, stévie cukrová, sladká tráva, medové lístky)
Stevia rebaudiana Bertoni
Nejlepšího účinku dosáhnete při použití dvakrát denně po vyčištění zubů nebo podle potřeby. Vyplachujte ústa po dobu jedné minuty. Pro maximální účinek doporučujeme půl hodiny po použití nejíst a nepít.
Podle současně dostupných lékařských poznatků nemá přípravek žádné nežádoucí účinky a kontraindikace.
Neobsahuje umělá barviva, vůně nebo konzervační přísady.
Extrakt z rostliny stévie sladká (Stevia rebaudiana Bertoni).
Složení:
Bez alkoholu.
sníží výskyt bakterií způsobujících zubní povlak a zubní kaz.
Osvěží váš dech,
Ústní voda Sladký polibek je určena pro každodenní ústní hygienu a k preventivním a osvěžujícím výplachům ústní dutiny.
Naprosto nejlepší přírodní ústní voda na trhu!! 17 g cca 240 tabletek

Sdílet na Twitteru Sdílet na Facebooku
Zpět

Registrace
Doprava a platba
Obchodní podmínky
Ochrana osobních údajů
Zásady cookie
Newsletter

Zaregistrujte k odběru Newsletteru

Zasílejte mi prosím newsletter

Cesty mezi světy

email: info@pknihy.cz

tomindo © 2012-2023, systém TomShop 2.5 | www.pknihy.cz | www.pozoruhodneknihy.cz | www.pozoruhodnedarky.cz | www.vilandule.cz