Čínská dietetika v moderním světě
Praktická příručka zdravé výživy podle TČM.
"Život nás může lehce unášet jako veslaře na loďce, který s radostí a vděčností využívá proud, nebo se může vyčerpávat usilovnou plavbou proti proudu. Proud představuje přírodní zákonitosti, veslař úctu a cit pro hodnoty i pokoru k řádu věcí. Dnes žijeme ve věku paradoxu, kdy je náročné ve společnosti dodržovat prostý život i prostou stravu a kdy je plavat proti proudu zdánlivě snazší než plout s ním."
Podle čínské medicíny jsou zdraví a dlouhověkost podmíněné nejen zděděnou konstitucí a vitalitou, ale také způsobem, jak o sebe a svou kondici pečujeme cvičením, myšlením i stravou.
V tradiční orientální dietetice se potraviny považují za zhmotnění energií země, nebe (vzduchu), počasí i způsobu pěstování. Jednotlivé složky potravy se v čínské dietetice dělí podle charakteristik jin, jang, pěti prvků chuti, tropizmu, ročních období a také kuchyňské úpravy.
Tato kniha:
• vysvětluje základy čínské dietetiky,
• přináší informace o jednotlivých potravinách a jejich charakteristických vlastnostech,
• definuje pravidla pro přípravu a konzumaci zdravých pokrmů,
• nabízí recepty pro přípravu zdravých jídel.
Sdílet na Twitteru
Sdílet na Facebooku